Párbeszédben - Miről szól ez a sorozat?

Párbeszédben - a múzeumi világ szereplői címmel indítottunk öt alkalmas, ingyenes műhelybeszélgetés-sorozatot 2022. október 4-én NKA-támogatással, az MLA (Múzeumok és Látogatók Alapítvány) szervezésében, az MKVM (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum) együttműködésével. A sorozat január 11-én folytatódik. De lássuk csak miről is volt eddig szó?

A sorozat keretében eddig három alkalommal három különböző témát jártunk körbe és sokféle tapasztalatra tettünk szert Mácsai Ágnessel (Kulturális értékelés). Az előző bejegyzésben összegeztük a legfőbb szervezési és emberi tapasztalatokat. Most az eddigi beszélgetések tartalmáról számolunk be.

Szándékunk az, hogy a találkozások során kimondott gondolatokat és megélt élményeket mindazokkal megosszuk, akik nem voltak jelen, de érdeklődnek, érintettek vagy csak távolról figyelik a múzeumok sorsának alakulását.

2022. október 4-én a szakmai beszélgetés felvezetéseként a programot a múzeumi szerep jól működtetése kapcsán egy Mérés témájú workshoppal kezdtük.

Olyan kérdéseket jártunk körbe, mint hogy
  • Mérjünk-e múzeumban? Miért? Mit? Hogyan?
  • Hogyan határozzunk meg (SMART) célokat? A mérések előkészítése a célok meghatározásánál kezdődik. Miért mérünk? - döntések előkészítése, folyamatok nyomon követése
  • Honnan tudjuk, hogy sikeresek vagyunk?
  • Azon kérdés kapcsán, hogy miben ragadható meg, hogy a múzeumi szerepet jól működtetik, a résztvevők az alábbi válaszokat adták:
    • - legtöbben a látogatószámban tudták megragadni a sikerességet, néhányan a látogatói visszajelzésekben. Konklúzióként elhangzott, hogy a látogatószám a múzeumi mérőszámok szupersztárja, bár sok mindent azért nem mutat meg.
    • - elgondolkodtató volt látni, hogy a válaszok között megjelent a munkatársi elégedettség, valamint a társadalmi szerepvállalás is.
  • Hogyan mérjünk? - meglévő + új indikátorok - ne a megszokás vezessen minket, gondoljuk át az eddigi gyakorlatokat
A workshopot követően dr. Bősz Anettel (Budapest Főváros Önkormányzata, humán területekért felelős főpolgármester-helyettes), Péterváry-Szanyi Brigittával (Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém, igazgató), illetve dr. Szende Lászlóval (Kulturális és Innovációs Minisztérium - Múzeumi Főosztály, főosztályvezető) beszélgettünk a múzeumok szerepéről. A beszélgetés teljes felvétele itt érhető el.

A beszélgetés végén a résztvevőket kértük, hogy fogalmazzanak meg egy-egy üzenetet a fenntartókhoz, illetve múzeumvezetőkhöz:

A múzeumigazgató üzenetében bizalmat kért a múzeum és a vezetők iránt, hogy képesek ellátni a feladataikat, képesek kreatívan, rugalmasan megoldani az adódó helyzeteket.

A fenntartó képviselői üzenetükben a múzeumok feladatának és öndefinícójuknak újragondolásra hívták a vezetőket, ugyanakkor következetességet és rátermettséget szeretnének tapasztalni, szeretnének támaszkodni a vezetők lelkesítő, következetes végrehajtására, koncepciójukra, illetve szívesen látnának innovatív bemutatási módokat.

Az alkalom végén megkérdeztük a résztvevőktől, hogy szerintük kinek a felelőssége a múzeumok tevékenységének a tervezése és a mérése. Az alábbi Menti mutatja a kapott válaszok átlagát.




2022. november 8-án a múzeumok belső megújulásának legfőbb veszélyei és lehetőségei témát jártuk körbe beszélgetőpartnereinkkel: Csorba Gáborral (Magyar Természettudományi Múzeum, Állattár vezetője, Üzemi Tanács elnöke), Felbermann Judittal (Budapesti Történeti Múzeum, Közönségkapcsolati és Szervezési Főosztály vezetője), Dr. Pattantyús Mangával (SZM-MNG, Magyar Nemzeti Galéria tudományos titkára), Zöldi-Birkás Évával (Szent István Király Múzeum, Marketing-kommunikációs és közművelődési osztályvezető), valamint Rabec Istvánnal (Flow Consulting, szervezetfejlesztő, a PIM egykori munkatársa). A beszélgetés teljes felvétele itt érhető el.

A beszélgetést megelőzően megkérdeztük a résztvevőket, hogy szerintük miben lenne szükséges megújulnia a múzeumoknak. Az alábbi Menti-kép mutatja a kapott válaszokat:


A beszélgetés első felében körbejártuk a belső megújulás jelentését: elhangzik, hogy nem használ fel külső erőforrásokat, belső igényre épül, akár külső kényszerre lehet hozzá szükséges. Elhangzik, hogy a múzeum változásairól, a múzeum szerepének, a modern működésnek, a folyamatoknak, a vízióknak a változásairól beszélnünk kell, miközben a tartalom központi kérdés.

Beszéltünk a szakmai megújulásról, a külső erőforrásokhoz való viszonyról, a kutatás kérdéséről, a legfájóbb pontokról, a szemléletmód és a kommunikáció problémáiról. Az összegzésekben elhangzott, hogy a problémák azonosak akár a for-profit szektorral is, hogy szükséges volna, hogy a múzeumok, munkatársak beszélgessenek egymás között, jó példákat keresve, azokat erősítve, azok nyomán tovább inspirálva egymást. Kiemelték a beszélgetőpartnerek a visszajelzések, a kétirányú kommunikáció fontosságát. Elhangzott a beszélgetés, a célirányos szervezetfejlesztés szükségessége is.

Arra a kérdésre, hogy a felelősség kérdését hogy látják, a résztvevők így válaszoltak:

2022. november 29-én a múzeumok külső megújulásának legfőbb veszélyeiről és lehetőségeiről beszélgettünk olyan személyekkel, akiknek szoros kapcsolatuk van múzeumokkal, lelkes múzeumrajongók, de nem múzeumi alkalmazottak. Beszélgetőpartnerünk volt Káldi Emese - az Imagine Budapest vezetője, a turisztikai szempontok megjelenítője, Marjai László, lelkes múzeumi baráti kör tag, önkéntes, és gyakori múzeumlátogató, valamint Raszberger Andrea, a kulturális élményekről gyakran posztoló megrögzött látogató. Olyan beszélgetést terveztünk, amely túlmutat a kb. két évtizede a múzeumi munkába beépült múzeumpedagógia megjelenésén, és a múzeumok szabadidős piacon való versenyhelyzetére reflektál. A beszélgetés eredményeként olyan együttműködési ötletekre, javaslatokra számítottunk, amelyek a múzeumok pénzügyi fenntarthatóságát is erősíthetik.

A résztvevők arra a kérdésre, hogy a múzeumoknak a pénzügyi fenntarthatóságuk érdekében kikkel kellene együttműködniük, az alábbi válaszokat adták:



A beszélgetőpartnerek megfogalmazták, hogy ők a múzeumokra biztos pontként, a tudás, hitelesség, közszolgálatiság és értékek letéteményeseiként tekintenek, amely intézményeknek feladata az érdeklődés felkeltése és az összefüggések bemutatása.

Szerintük a múzeumok kihívásai
  • a szemléletváltás,
  • a küldetés megfogalmazása és abba a szolgáltató identitás integrálása,
  • a különbözőségek megmutatása,
  • a hitelesség fenntartása
  • a szolgáltató szemlélet megélése
  • az új ötletekkel való kísérletezés, a rugalmasság
  • a mérés, a kontrolling és a kutatás
Üzenetként azt fogalmazták meg a múzeumi munkatársak és vezetők számára, hogy
  • vegyék figyelembe a projektek megtérülését, legyenek proaktívak és átlátható struktúrákat alakítsanak ki a szervezetekben, amikhez kapcsolódva, könnyű lesz így eligazodni bennük kívül is, belül is,
  • újuljanak meg és törekedjenek exkluzív élmények nyújtására
  • akarjanak pozitív múzeumi élményt nyújtani.
Arra a kérdésre, hogy a felelősség kérdését hogy látják, a résztvevők így válaszoltak:

Ha kedvet kaptál eljönni, regisztrálj! Még két alkalmat szervezünk:

2023. január 10-én 13:00-17:00 között Hogyan lehetséges (ha érdemes) szakmai szempontok mentén nemcsak szakmabeliekkel párbeszédbe kerülni? címmel a múzeumi területen meglévő, de mind időben, mind múzeumtípusonként mozaikosan megjelenő szakértői együttműködéseket vesszük górcső alá beszélgetőpartnerinkkel (Bayer Árpád, Open History, Bőczén Árpád, KÖME, Miszné Korenchy Anikó, Múzeumok és Látogatók Alapítvány, Tempus Közalapítvány, Ringer István, Kazinczy Múzeum igazgatója). A beszélgetést követő workshop résztvevői a látogatókutatás témájában merülhetnek el és gyűjthetnek inspirációt.

2023. február 7-én 13:00-17:00 között Mit tehetnek a múzeumok a sokféle kötöttség és elvárás mellett/ellenére? címmel a sorozat konklúziójaként a beszélgetőpartnerek a múzeumok fejlődésének, együttműködéseinek legfőbb lehetőségeit foglalják csokorba.

Az alkalmakra regisztrálni ezen a linken keresztül lehet.
Várunk szeretttel!

Megjegyzések

LEGTÖBBET OLVASOTT

A múzeumi kilépések fő okai – Múzeumi Kilépő elemzés részlet

Mit kívánnak a munkatársak?

Párbeszédben - Van-e és mi az értelme ennek a sorozatnak?

Mit tehetek múzeumi vezetőként a munkatársak megtartásáért? - három tanulság az elmúlt évek felmérései alapján - HR 4.