“végkielégítéssel távozni” - Múzeumi Kilépő sorozat 7. rész

A ma publikált három válasz között legalább annyi különbözőség van, mint hasonlóság, egy dolog azonban egyértelműen összeköti válaszadóinkat: egy hónappal ezelőtt mondtak fel, azaz egyértelműen a jogviszonyváltási folyamat utolsó etapjában, az ajánlatadási és szerződéskötési szakaszban (merthogy a törvény több, időben is különálló lépésben határozta meg a jogviszonyváltás folyamatát). Ami még közös, hogy mindhárman hamar döntötték el, hogy váltani fognak, a COVID, a home office, majd a jogviszonyváltásba torkolló időszak során érett meg bennük a döntés.

Kik mondtak fel a jogviszonyváltás során?

Válaszadóinkból kiindulva az X generáció tagjai, a most 40-55 évesek azok, akik legalább egy évtizede dolgoznak múzeumban, illetve az Y generáció tagjai, akik most 25-39 évesek, és közel egy évtizede múzeumban dolgoznak. Annyi bizonyos, hogy a múzeumi világot ismerik, hosszú időt töltöttek el itt alkalmazottként, jellemzően ebben a szférában szerezték első munkatapasztalatukat 150 főnél nagyobb, vagy 31-70 fő közötti létszámmal működő múzeumi szervezetnél.



Mi a kilépés oka a jogviszonyváltás idején?

Lényegretörő, egyértelmű válaszokat kaptunk, esetenként harag is érzékelhető a leírtakból: “a felsővezetők undorító hozzáállása”, mondja egy 150 főnél nagyobb szervezet volt munkatársa, akiről azt is megtudjuk, hogy kilépésének fő oka az előzetes aláírási kényszerítés volt, bár eredetileg úgy képzelte, hogy innen megy nyugdíjba. 30 éves munkaviszonyból állt fel.
Másik válaszadónk, aki 10 éve dolgozott múzeumban, egy hét alatt döntött a kilépéséről a múzeumvezetés miatt, szintén egy 150 főnél nagyobb szervezetből állt fel azzal a megfontolással, hogy lehetőleg elegánsan és végkielégítéssel távozzon.
Harmadik, ebben a körben a legfiatalabb válaszadónk önálló vállalkozás indításába kezdett, és a jogviszonyváltás ehhez kínálta a “békés, nyugodt kilépés lehetőségét”.

Ugyan ketten azt írják, hogy döntésüket nem befolyásolta a jogviszonyváltás, az kiolvasható mindhárom válaszból, hogy ahol más munka, vállalkozásindítás lehetősége nyílt, ahol megvolt az elégedetlenség és a vezetőkkel szemben érzékelt feszültség, az egyértelműen eltérő értékrend, ott a jogviszonyváltás lehetőséget teremtett az újragondolásra, és a kilépésről szóló döntés meghozatalára.

Üzenet a palackban…

...a vezetőknek
  • legyenek emberséggel a munkatársakkal, avagy biztosítsák egy ennek teret adó szervezeti kultúra megteremtését,
  • kommunikáljanak, és a szervezeten belüli kommunikációért tegyék meg a lehető legtöbbet
  • teremtsenek politikától független működést.
Megjegyezzük, hogy ezek szervezeti struktúra módosítása mellett, HR osztály bevezetésével, különösen ekkora szervezeteknél, teljesítménymenedzsment rendszer működtetésével valósulhatnak csak igazán meg.

...a leendő múzeumi munkatársaknak
  • húzd meg magad,
  • készülj fel arra, hogy kicsinálnak,
  • vagy keressenek más munkahelyet.
Ha a vezetők megfogadják a fenti tanácsokat, ha azok beépülnek a múzeumi szervezetek működésébe mindennapi szinten, akkor ezek a rémisztő minőségek eltűnnek. Mindaddig azonban megvan az esélye ennek a tapasztalásnak is.

Számos cégnél a kilépésnél is készül interjú, hogy a szervezet felhasználhassa a távozó munkatárs tapasztalatait a fejlődésre. A "státuszváltás" apropóján a múzeumot elhagyó szakemberekkel készített anonim interjúkat közöljük az Open History blogján, míg a MúzeumOD blogján a vezető- és szervezetfejlesztési tanulságokat összegezzük.

Te is kiléptél a múzeumból, vagy ismersz olyat, aki nemrég hagyta ott múzeumi munkahelyét?
Válaszolj Te is a kérdésekre 2021. január 11-ig ezen az űrlapon keresztül!

Megjegyzések

LEGTÖBBET OLVASOTT

A múzeumi kilépések fő okai – Múzeumi Kilépő elemzés részlet

Mit kívánnak a munkatársak?

Párbeszédben - Van-e és mi az értelme ennek a sorozatnak?

Mit tehetek múzeumi vezetőként a munkatársak megtartásáért? - három tanulság az elmúlt évek felmérései alapján - HR 4.