“Nem akartam otthagyni!” - Múzeumi Kilépő sorozat 8. rész

Jelen válaszadónk, 40-55 év közötti. Munkatapasztalatából következtetve 50 évhez közeli személy, aki eddigi életéből összesen 3 évet töltött el múzeumi közegben, azaz a legtöbb munkatapasztalata nem múzeumi közegből származik. Mégis azzal hagyta el 5 hónappal ezelőtt 11-30 fős múzeumát, hogy “nem akartam otthagyni!”.

Akkor mégis miért ment el?

Nem léptem ki, lejárt a szerződésem. … Nem akartam otthagyni!... Amire számítottam, azt kaptam. Életem legboldogabb időszaka volt!

Ha maradhatott volna, az ő döntését nem befolyásolná a jogviszonyváltás. Azonban az, hogy a közvetlen vezetője ragaszkodott hozzá, nem volt elegendő ahhoz, hogy megmaradjon a szervezetben. Az intézményvezető, a leírása szerint, nem ragaszkodott a munkájához.



Ha őt sem, akkor kit tart meg egy múzeum?

Az a lelkesedés és motiváltság, ami a rövid válaszokból érzékelhető, mindenképpen üde színfoltja ennek a sorozatnak, ahol legtöbbször keserű tapasztalatokkal, a múzeumi szférában szerzett csalódásokkal találkozunk. Ezért felmerül a kérdés, hogy ha az ilyen lelkes munkatársat nem tartja meg a múzeum, akkor kit tart meg. Természetesen nem ismerjük a válaszadó szakmai hátterét és a szervezetben betöltött szerepét.

Mi lehet itt a kihívás?

Ahogy ezt a választ olvastuk, több kérdés felmerült bennünk. Az eseményeket nehéz, sőt lehetetlen rekonsturálni, nem is ez a feladatunk. Hanem az, hogy milyen következtetések vonhatóak le a szakma számára például egy ilyen válaszból. Kijelentések helyett egy kérdéscsokrot adunk át az olvasónak inspirációul:
  • Kin múlik az, hogy egy munkatárs tevékenysége látható-e a felsővezető számára?
  • Kin múlik a munkatárs intézményen belüli megítélése?
  • Milyen objektív mankók állnak rendelkezésre a szervezetben ahhoz, hogy megítéljük egy munkatárs munkájának színvonalát, és a munkája szükségességét?
  • Mit tehet a munkatárs egy olyan szervezetben, ahol az ő tevékenysége nem talál elismerésre a szervezet vezetőjénél? Milyen eszköze van a munkatársnak?
  • És vajon mi történik hosszabb távon egy ilyen lelkes munkatárs motivációjával, akinek a munkája magasabb szinten éveken keresztül nem kap elismerést? Mire elég a közvetlen vezető támogatása?

Számos cégnél a kilépésnél is készül interjú, hogy a szervezet felhasználhassa a távozó munkatárs tapasztalatait a fejlődésre. A "státuszváltás" apropóján a múzeumot elhagyó szakemberekkel készített anonim interjúkat közöljük az Open History blogján, míg a MúzeumOD blogján a vezető- és szervezetfejlesztési tanulságokat összegezzük.

Te is kiléptél a múzeumból, vagy ismersz olyat, aki nemrég hagyta ott múzeumi munkahelyét?Válaszolj Te is a kérdésekre 2021. január 11-ig ezen az űrlapon keresztül!

Megjegyzések

LEGTÖBBET OLVASOTT

A múzeumi kilépések fő okai – Múzeumi Kilépő elemzés részlet

Mit kívánnak a munkatársak?

Párbeszédben - Van-e és mi az értelme ennek a sorozatnak?

Mit tehetek múzeumi vezetőként a munkatársak megtartásáért? - három tanulság az elmúlt évek felmérései alapján - HR 4.