Párbeszédben - Van-e és mi az értelme ennek a sorozatnak?

Párbeszédben - a múzeumi világ szereplői címmel indítottunk öt alkalmas, ingyenes műhelybeszélgetés-sorozatot 2022. október 4-én NKA-támogatással, az MLA (Múzeumok és Látogatók Alapítvány) szervezésében, az MKVM (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum) együttműködésével. A sorozat január 10-én folytatódik. De lássuk csak: milyenek voltak az eddigi alkalmak?

A sorozat keretében ez évben három alkalommal három különböző témát jártunk körbe és sokféle tapasztalatra tettünk szert Mácsai Ágnessel (Kulturális értékelés). Ebben a bejegyzésben összegezzük a legfőbb szervezési és emberi tapasztalatokat. Egy következő bejegyzést szánunk az eddigi beszélgetések tartalmi összegzésének.
Szándékunk az, hogy a találkozások során kimondott gondolatokat és megélt élményeket mindazokkal megosszuk, akik nem voltak jelen, de érdeklődnek, érintettek vagy csak távolról figyelik a múzeumok sorsának alakulását.

 

Összegzésünket rendhagyó módon a szervezői élményekkel kezdjük, mert szeretnénk azt a transzparenciát erősíteni, amit az alkalmakon is képviselünk, és amivel kapcsolatban számos pozitív visszajelzést és megerősítést kaptunk:
  • nagyon örültünk, hogy összesen 28 résztvevő regisztrált, 24 szervezettől. Ez a sokféleség sokféle megélést, sokféle szempontot és ezek nyomán gazdag beszélgetéseket vetített előre.
  • nagyon örültünk, hogy az első alkalommal viszonylag sokan, összesen kb. 20 fő vett részt
  • nehezen értelmeztük, hogy a létszám a második, majd harmadik alkalomra jelentősen csökkent, a harmadik alkalmat szűk körben, nyolc fővel tartottuk meg. Bennünk felmerült, hogy
    • csak az első alkalom témája, vendégei voltak érdekesek a résztvevőknek, bár minden alkalomra regisztráltak.
    • talán az őszi szünet, majd a karácsonyi szünet közeledtével gyűlnek a feladatok, telnek a naptárak, és nehéz eljönni egy olyan rendezvényre, aminek tétje tulajdonképpen nincs: nincs elbukott részvételi díj, nincs beszámolási kötelezettség, csak lehetőség van: találkozások, tanulások lehetősége.
    • az első alkalom nem volt elég meggyőző/hasznos
    • a második alkalom egy múzeumpedagógiai eseménnyel esett egy napra, talán inkább azt választották
    • a harmadik alkalomra a beszélgetésre nem hívtunk múzeumi szakembert, ezt talán hiányolták (bár nem jelezték)
    • a harmadik alkalom workshop témája - látogatókutatás nem volt vonzó az érdeklődőknek (bár erről sem érkezett jelzés)
  • szomorúan egyetértettünk abban, hogy nagyon nehéz lelkesen ingyenes programot szolgáltatni egy olyan közegben, ahol a sok kezdeti lelkesedés és érdeklődés ellenére újabb és újabb kifogások bukkannak fel a részvétellel kapcsolatban:
    • váratlanul közbejött valami
    • a fenntartó kért valamit rövid határidővel
    • projektnyitás vagy projektzárás van, kiállításnyitás vagy kiállítászárás van
    • sokat kell utazni
    • besűrűsödtek a teendők
  • elgondolkodtató számunkra is, hogy ha valaki nem tud részt venni egy olyan személyes jelenlétet igénylő eseményen, amire regisztrált, akkor azt miért nem mondja le? Ennek köze lehet ahhoz, hogy az esemény ingyenes?
  • felsejlett bennünk a párhuzam: ahogy kurátor, múzeumpedagógus vagy más múzeumi munkatárs válik csalódottá, vagy elkeseredetté, ha alacsony az érdeklődés, s különösen ha alacsony a részvétel a programján. Talán ez a szféra őrzi ezt a mintát?
  • ugyanakkor igencsak kiemelkedő volt a résztvevői aktivitás: akik eljöttek az eseményre minden alkalommal a beszélgetést követő Kérdezz-Felelek részben és a workshop-on is aktívak voltak. Nyíltan megosztották pozitív és negatív véleményüket a felhozott témákról.
  • öröm volt számunkra a sok pozitív, megerősítő visszajelzés az itt tapasztalt konstruktivitásról, fókusztartásról. Szinte ezen visszajelzéseknél is többet ért, amikor egy sokáig hezitáló beszélgetőpartner, aki nem tudta eldönteni, hogy jöjjön-e egy következő beszélgetésbe, eljött résztvevőként egy előző alkalomra, ami meggyőzte őt arról, hogy legközelebb szívesen megnyilatkozik ő is ezen a fórumon.

Ha a címben feltett kérdésre magunknak kell válaszolnunk, mi arra jutottunk, hogy van értelme ennek a sorozatnak, méghozzá az, hogy reménykedő, a reményt fel nem adó, megújulni képes kollégák összegyűlnek, véleményt cserélnek, egymást erősítik és módszerek, szemlélet, eszközök formájában erőforrásaikat gazdagítják. Mi próbálunk rájuk figyelni, az ő örömükön tartani a tekintetünket és kevésszer feltenni a kérdést, hogy Hol vannak a többiek?

De vajon mégis: Hol vannak a többiek?

Ha kedvet kaptál eljönni, regisztrálj! Még két alkalmat szervezünk:
  • 2023. január 10-én 13:00-17:00 között Hogyan lehetséges (ha érdemes) szakmai szempontok mentén nemcsak szakmabeliekkel párbeszédbe kerülni? címmel a múzeumi területen meglévő, de mind időben, mind múzeumtípusonként mozaikosan megjelenő szakértői együttműködéseket vesszük górcső alá beszélgetőpartnerinkkel (Bayer Árpád, Open History, Bőczén Árpád, KÖME, Miszné Korenchy Anikó, Múzeumok és Látogatók Alapítvány, Tempus Közalapítvány, Ringer István, Kazinczy Múzeum igazgatója). A beszélgetést követő workshop résztvevői a látogatókutatás témájában merülhetnek el és gyűjthetnek inspirációt.
  • 2023. február 7-én 13:00-17:00 között Mit tehetnek a múzeumok a sokféle kötöttség és elvárás mellett/ellenére? címmel a sorozat konklúziójaként a beszélgetőpartnerek a múzeumok fejlődésének, együttműködéseinek legfőbb lehetőségeit foglalják csokorba. 
Az alkalmakra regisztrálni ezen a linken keresztül lehet.
Szeretettel várunk!

Megjegyzések

LEGTÖBBET OLVASOTT

A múzeumi kilépések fő okai – Múzeumi Kilépő elemzés részlet

Mit kívánnak a munkatársak?

Mit tehetek múzeumi vezetőként a munkatársak megtartásáért? - három tanulság az elmúlt évek felmérései alapján - HR 4.